در مورد سرطان پوست و روش های پیشگیری از آن بیشتر بدانیم

پوست و زیبایی
5
(1)

سرطان پوست به رشد غیر طبیعی سلول های پوست گفته می شود و معمولا در مناطقی که بیشتر در معرض آفتاب هستند ایجاد می شود، اما این امکان وجود دارد در نواحی که در معرض آفتاب نیستند نیز به وجود آید. همان طور که می دانید، پوست بزرگ ترین اندام بدن است و دارای دو لایه اصلی به نام های اپیدرم و درم است. سرطان پوست در اپیدرم شروع می شود.

انواع سرطان پوست

این سرطان انواع مختلفی دارد که در حال حاضر افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم می کنند و شامل موارد زیر می باشد:  

سرطان سلول بازال (Basal)

سرطان سلول بازال (Basal cell carcinoma) که به عنوان سرطان سلول پایه نیز شناخته می شود، شایع ترین نوع سرطان پوست است که اغلب به صورت یک ناحیه برجسته و بدون درد از پوست ظاهر می شود و ممکن است براق شود و عروق خونی کوچک روی آن نمایان شوند، همچنین ممکن است به صورت یک منطقه برجسته با زخم ظاهر شود. سرطان سلول بازال به آرامی رشد می کند و می تواند به بافت اطراف آن آسیب برساند، اما بعید است که در مناطق دور گسترش یابد یا منجر به مرگ شود.

سرطان پوست

سرطان سلول سنگ فرشی

سلول های سنگ فرشی، سلول های مسطح و نازکی در قسمت فوقانی (خارجی) پوست هستند که از کنترل خارج شدن آنها باعث ایجاد کارسینوم می شود.

کارسینوم سلول سنگ فرشی شامل انواع مختلفی از سرطان است که از سلول های سنگ فرشی ناشی می شود. این سلول ها در سطح پوست، روی اندام های تو خالی بدن و در پوشش دستگاه تنفسی و گوارشی تشکیل می شوند.

سرطان پوست ملانوم

سرطان پوست ملانوم، کمتر از کارسینوم سلول بازال یا کارسینوم سلول سنگ فرشی شایع است و این نوع از سرطان به احتمال زیاد به بافت های مجاور حمله کرده و سپس به سایر نقاط بدن گسترش می یابد.

سرطان پوست غیر ملانوم

به هر گونه سرطانی که در سلول های پایه، سنگ فرشی یا مرکل پوست ایجاد می شود سرطان غیر ملانوم می گویند. انواع متعددی از سرطان غیر ملانوم وجود دارد، اما اشکال اصلی آن سرطان سلول بازال، کارسینوم سلول سنگ فرشی و سرطان سلول مرکل است.

سرطان پوست

علائم و نشانه های سرطان پوست

همه سرطان های پوست یکسان نیستند و ممکن است علائم زیادی ایجاد نکنند. با این حال، تغییرات غیر معمول در پوست می تواند علامت هشدار دهنده برای انواع مختلف سرطان باشد و این هشدار نسبت به تغییرات در پوست ممکن است به شما کمک کند که در صورت وجود بیماری، آن را زودتر تشخیص دهید.

موارد زیر مهم ترین علائمی هستند که در صورت مشاهده هریک از آن باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:

ضایعات پوستی

هر نوع ضایعه پوستی که شامل به وجود آمدن خال های جدید، برآمدگی، زخم و پوسته شدن یا ایجاد نقاط تیره روی پوست هستند، می توانند یکی از علائم احتمالی شروع سرطان باشند.

به وجود آمدن خال های نامتقارن

خال های سرطانی نامتقارن هستند، به طوری که نیمی از خال های سرطانی با نیم دیگر آن بسیار متفاوت به نظر می رسند، درحالی که اگر یک خط صاف را در وسط یک خال معمولی در نظر بگیریم هر دو نیم آن شبیه به هم و دارای تقارن خواهند بود.

ایجاد لک های پوستی با مرزهای ناهموار

لبه های یک کک و مک و یا خال سالم باید صاف و نسبتاً یکنواخت باشد و مرزهای ناهموار، برجسته یا شکاف دار می تواند نشانه ای از بروز سرطان پوست باشد.

تغییر رنگ در نواحی مختلف پوست

تنوع و تغییر رنگ در قسمت های مختلفی از پوست و یا ایجاد کک و مک یا خال هایی که دارای رنگ نرمال یا یک نواخت نیستند نیز می تواند یکی از علائم هشدار دهنده این نوع سرطان باشد.

ایجاد خال های بزرگ

به وجود آمدن ناگهانی خال یا کک و مک هایی که بزرگ تر از 6 میلی متر هستند، ممکن است نشانه ای از به وجود آمدن سرطان پوست باشد.

سرطان پوست

روش های درمان سرطان پوست

بیشتر سرطان های پوست که در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند، با برداشتن ضایعه مورد نظر درمان می شوند که این درمان به چند روش انجام می شود:

کرایوتراپی یا سرما درمانی

در روش کرایوتراپی، ضایعه سرطانی با استفاده از نیتروژن مایع منجمد می شود و با از بین رفتن بافت از بین می رود.

کورتاژ و الکترودسیکاسیون

در این روش نیز بافت سرطانی با ابزاری که به عنوان کورت شناخته می شود برداشته شده و سپس ناحیه با سوزن الکتروکوتر سوزانده می شود تا سایر سلول های سرطانی باقی مانده پوست نیز از بین بروند.

درمان موضعی

گاهی اوقات ممکن است که پزشک برای درمان سرطان پوست، داروهای موضعی که شامل کرم های مختلف می شود را تجویز کند. از این کرم ها برای از بین بردن کراتوز اکتینیک و کارسینوم های سطحی سلول پایه استفاده می شود.

ایمونوتراپی

در این روش، کرم های مخصوصی روی پوست شما زده می شود تا سیستم ایمنی بدن شما را برای از بین بردن سلول های سرطانی تحریک کند.

درمان فوتودینامیکی

در این نوع از درمان، از نور لیزر و داروهای خاص برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.

شیمی درمانی

در این روش درمانی، داروها به صورت خوراکی، موضعی و یا از طریق سوزن یا خط IV تزریق می شوند تا سلول های سرطانی را از بین ببرند.

چگونه می توان از بروز سرطان پوست جلوگیری کرد؟

با رعایت این نکات می توانید تا حد بسیار زیادی خطر ابتلا به این نوع سرطان را کاهش دهید:

  • روزانه و به طور مرتب از کرم های ضد آفتاب با حداقل 30 SPF در فاصله زمانی 15 تا 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن از منزل، استفاده کنید.
  • در طول روز و در مواقعی که بیرون از منزل هستید حتما کرم ضد آفتاب خود را تمدید کنید.
  • بین ساعات اوج آفتاب، یعنی 10 صبح تا 4 بعد از ظهر، از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید اجتناب کنید و اگر مجبور هستید بیرون باشید، از عینک آفتابی، کلاه و لباس های سبک استفاده کنید که پوست شما را بپوشاند.
  • از پزشک خود بخواهید سالانه پوست شما را معاینه کند تا در صورت به وجود آمدن هرگونه مشکلی سریعا اقدامات لازم در این زمینه انجام شود.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 5 / 5. تعداد رای: 1

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دکمه بازگشت به بالا